Japanska serietips.

Tjena alla läsare, nu är det grupp 2 som bloggar. Vi tänkte tipsa om lite japanska serietips. Årets SIS(Stockholms internationellla seriemässa) har i år tema Japan och serier. Därför tycker vi det skulle vara roligt att tipsa om japanska serietecknare. Det är många som har förutfattade meningar av vad som är japanska serier och manga, att det måste se ut på ett visst sätt eller handlar om vissa ämnen. Det stämmer inte, det finns många olika genrer av japanska serier och här är några lite mer annorlunda tips.

Nummer 1.

The walking man – Jiro taniguchi

wm_cover

Den här boken handlar kort och gott om en man som går runt i en japansk stad. Serien innehåller inte särskilt mycket text utan mest bilder. Bilderna är väldigt harmoniska att titta på och handlingen är väldigt lugn och sällsam. En stor skillnad med denna bok och många europeiska eller amerikanska serieböcker är att målet med boken är inte att komma till slutet utan mer att befinna sig i en sinnesstämmning samtidigt som man läser den. Jiro Taniguchi har gjort många väldigt fint ritade böcker med lite ”vuxnare” handling. Jag rekommenderar alla att läsa åtminstone en av hans böcker.

Nummer 2.

”Gen – Pojken från Hiroshima” av Keiji Nakazawa

unnamed

En japansk klassiker är boken ”Gen – Pojken från Hiroshima” av Keiji Nakazawa (Alvglans förlag) från 1985. Den svenska utgåvan har anpassats efter västerländskt sätt att läsa serier (vissa bilder har fått spegelvändas och sidor monteras om från japanska versionen).
Den publicerades ursprungligen 1972-1973 som en följetong i tidningen Shukan Shoben Jampu som är Japans största serietidning.
Även en animerad film om Gen med samma historia finns.
Boken är en stark skildring av hur en familj påverkas när bomben släpps över Hiroshima. Jag rekommenderar alla att läsa denna historia.
Nummer 3.
Uzumaki – junji ito
uzumaki
Det här är en riktigt ruggig skräckmanga som är gjord av skräckmästaren Junji ito. Den utspelar sig i en stad i Japan där det plötsligt börjar dyka upp spiraler överallt. Den är indelad i kortare historier som alla delar spiralerna som tema. Det är inget för den lättskrämda men för den som vågar läsa hans böcker finns det väldigt mycket att glädjas åt, riktigt snyggt ritad och annorlunda historer med oväntade  slut. Jag kan rekommendera alla att läsa vad som helst som Junji ito har gjort.
Nummer 4.
Fullmetal Alchemist – Hiromu Arakawa
ladda ned
Det här är en lite mer ”klassisk” manga i stilen. Den Handlar om två bröder, Edward och Alphonse, som via alkemi försöker uppväcka sin mor från de döda med olyckliga resultat. De måste sedan ställa allt till rätta genom att finna den beryktade ”de vises sten”.

Serien utspelas i landet Amestris (アメストリス/Amesutorisu) i en fiktiv värld som till sin karaktär är modellerad efter industrirevolutionens Europa, men där alkemi fungerar och är en av de mest avancerade vetenskaperna.

 

vi ses på SIS!